RSS feeds in plaats van nieuwsbrieven

Hoe blijf je op de hoogte van wat er allemaal gebeurt op al die leuke en interessante websites? Dagelijks of wekelijks al je favorieten langssurfen is onbegonnen werk. Dus bieden de makers van die websites een helpend handje: jij kunt als bezoeker bepalen dat de betreffende website jou op de hoogte mag brengen.

Traditioneel gebeurt dit via nieuwsbrieven per e-mail. Dat was ooit handig omdat iedereen e-mail heeft en het een hoge attentiewaarde heeft bij de ontvanger. Toen onze e-mailboxen over begonnen te stromen bedacht iemand een alternatief: de RSS feed.

RSS staat voor Really Simple Syndication of Rich Site Summary (RSS). Dit protocol maakt het mogelijk om in één scherm, dat van de RSS-reader, koppen en samenvattingen te verzamelen van artikelen op bijna al je favoriete websites. Bijna, want deze websites moeten daarvoor wel een zogenaamde 'feed' aanbieden: een bron waaruit de reader zijn informatie kan halen.

Het RSS-formaat is een standaard die gebaseerd is op eenvoud: elk bericht kent een titel, een internetadres en een korte beschrijving. Door vanuit de RSS-reader te klikken op het internetadres wordt de betreffende pagina geopend.

Het advies: schrap al je abonnementen op nieuwsbrieven die per e-mail binnenkomen en stap over op RSS. Gebruik bijvoorbeeld het onvolprezen Bloglines. Neem abonnementen op de RSS feeds van je favoriete pagina's en plan vaste momenten om deze te bestuderen.
e-mail e-mailjungle Annerieke Broekema Liset Ratelband stress inbox time management mail management information overload verdrinken in bergen e-mail gek van al die e-mail omgaan met e-mail flukschwa e-mail coach