Nepwaarschuwingen en valse hartekreten

Je hebt er vast wel eens een gehad: een e-mailbericht met zo'n waarschuwing voor een gevaarlijk nieuw virus, een kettingbrief waarin Bill Gates je een deel van zijn fortuin belooft of een hartekreet van een vader die zijn zieke dochtertje wil redden. De boodschap is steevast: geef deze boodschap door aan zoveel mogelijk mensen. De druk wordt nog extra opgevoerd door teksten als deze: "Dit nieuwe virus werd ons vandaag gemeld, om dit te stoppen is het nodig alle gebruikers zo snel mogelijk te verwittigen dat dit virus GEEN kans krijgt om te overleven..."

Trap er niet in: in 99,99% van alle gevallen gaat het om een zogeaamde 'hoax', een nepwaarschuwing of valse hartekreet. Een nepwaarschuwing doet precies wat hij pretendeert te voorkomen: het veroorzaken van een hoop gedoe en paniek. En een valse hartekreet... die veroorzaakt vooral veel zinloos e-mailverkeer.

Wat te doen? Krijg je een dergelijk bericht van een bekende, maak hem dan attent op het fenomeen 'hoaxes', bijvoorbeeld door te verwijzen naar deze tekst. Krijg je het bericht van een onbekende, negeer het dan en gooi het direct weg.

Raadpleeg bij twijfel de onafhankelijke website Virusalert.nl. Een andere tip: selecteer een fragment uit de tekst van het bericht en plaats dit tussen aanhalingstekens in de zoekbox van Google. Zo kom je over het algemeen snel te weten wat voor vlees je in de kuip hebt.
e-mail e-mailjungle Annerieke Broekema Liset Ratelband stress inbox time management mail management information overload verdrinken in bergen e-mail gek van al die e-mail omgaan met e-mail flukschwa e-mail coach