Wees zuinig met CC'tjes

Een van de handigheidjes van e-mail is dat je met een extra druk op de knop hetzelfde bericht kunt versturen naar 2, 3 of meer ontvangers. Je kunt een zogenaamde Carbon Copy (CC) en Blind Carbon Copy (BCC) gebruiken. In het tweede geval ziet de ontvanger niet wie het bericht nog meer toegestuurd heeft gekregen.

Er is een keerzijde. Iedere ontvanger is een potentiƫle beantwoorder. Veel (B)CC-adressen gebruiken leidt al snel tot veel reacties. Wees dus selectief en stuur alleen alleen kopietjes naar wie ze echt moet ontvangen.

Als je zelf een van de ge-CC-de bent, kun je met de meeste programma's een antwoord genereren aan de verzender en alle andere ontvangers (Reply to all). Zo ontstaat er natuurlijk een wirwar aan reacties. In de meeste situaties is het daarom verstandiger alleen de opsteller van het originele bericht een antwoord te sturen.
e-mail e-mailjungle Annerieke Broekema Liset Ratelband stress inbox time management mail management information overload verdrinken in bergen e-mail gek van al die e-mail omgaan met e-mail flukschwa e-mail coach