E-mail als onruststoker...

Een van de bezoekers van deze website, trainer Rob Venstra, gebruikt de metafoor van de brievenbus om aan te geven dat je eenmaal geopende e-mail niet in je Inbox moet laten staan. Je gooit immers ook geen geopende enveloppen terug op je deurmat.

Voortbordurend op deze metafoor, kwam ik op de volgende gedachte over de onrust die e-mail kan veroorzaken in de dagelijkse werkzaamheden. Stel je een postbode voor die elk poststuk afzonderlijk komt bestellen en ook nog iedere keer aanbelt om het stuk persoonlijk aan jou te overhandigen. Vervolgens vraagt hij of hij meteen een antwoord van je mag meenemen voor de afzender.

Je kunt je voorstellen dat dat een hoop onrust veroorzaakt. Maar het is ook precies wat er gebeurt als je je e-mailprogramma altijd 'open' hebt staan met de 'alert'-functie (een geluidje, een pop-up waarschuwing) aan en de verplichting voelt meteen elk bericht te beantwoorden.
e-mail e-mailjungle Annerieke Broekema Liset Ratelband stress inbox time management mail management information overload verdrinken in bergen e-mail gek van al die e-mail omgaan met e-mail flukschwa e-mail coach